Over debat

“… a mind needs debate as a sword needs a whetstone, if it is to keep its edge.”

– Tyrion Lannister

Toegegeven, we hebben de quote uit Game of Thrones misschien iets aangepast, maar het is niet minder waar. Debatten zijn enorm uitdagend: je moet snel denken, helder communiceren en je verplaatste. Doe je dat allemaal goed, dan win je. Doe je het minder goed, dan leer je weer wat voor het volgende debat.

Bij Bonaparte doen we aan de “debatsport”, hoewel het weinig met fysieke arbeid te maken heeft. Eigenlijk betekent het vooral dat elk debat een wedstrijd is, en dat we dus niet op zoek zijn naar compromissen of daadwerkelijk beleid. We zijn op zoek naar een winnaar en dus naar de persoon die het beste zijn gelijk krijgt.

Er bestaan meerdere vormen van debatsport (later uitgelegd), maar een aantal principes geldt voor elke vorm:

  • Er is een stelling die 15 minuten van te voren bekend gemaakt wordt. Zoals:
    • Orgaanhandel moet worden gelegaliseerd.
    • Vechtsporten moeten worden verboden.
    • Polygamie is een betere standaard dan monogamie.
  • Er wordt willekeurig bepaald of je voor of tegen bent.
  • Er zijn vaste regels over:
    • Hoelang je mag praten.Of je vragen mag stellen terwijl iemand anders spreekt.
  • De jury bepaalt uiteindelijk de winnaar op basis van:
    • De duidelijkheid van argumenten.
    • Het gebruik van voorbeelden om je argumenten geloofwaardig te maken.
    • De reacties op de argumenten van de tegenstanders.
    • (Soms wordt ook de welbespraaktheid meegenomen)

Het is nogal een blok aan informatie, maar maak je geen zorgen. Je leert alles snel genoeg door langs te komen op de dinsdagavonden en de beginnerscursus. Bovendien is het ook helemaal niet erg als je iets fout doet!

Een debat gehouden in CREA
Een debat op de dinsdagavond

Amerikaans Parlementair

In Amerikaans Parlementair debatten (ook wel AP) staan er twee teams van twee sprekers tegenover elkaar. Zowel het team van de voorstanders als van de tegenstanders geven drie speeches, dus zes in totaal. Tijdens de speeches mag je elkaar niet zomaar onderbreken.

In de eerste vier spreekbeurten presenteren de teams hun argumenten. Daarnaast geven ze weerlegging op de tegenpartij en geven ze duidelijke context aan het debat.

De twee laatste speeches, zijn net even anders: de eerste spreker komt weer naar voren en concludeert het debat. Die legt nog een keer uit welke argumentatie van hun zo goed was en welke denkstappen het andere team mistte.

De spreektijden wisselen per avond en toernooi, maar meestal zijn de opbouwende speeches vijf minuten en de conclusiebeurten drie minuten. Sprekers kunnen niet volledig ongestoord hun gang gaan, want de tegenstanders mogen Points of Information aanbieden (POI’s):

Bij een POI staat er iemand op om een vraag te stellen van ongeveer 10 seconden. Echter, de spreker mag weten of de POI wordt toegestaan, of dat de vraagsteller weer moet gaan zitten. Op deze manier krijg je meer interactie in het debat!

Dit is een kort overzicht van AP-debatten, wil je alles weten lees dan het reglement. Vind je dat te lang en te saai dan heb je 1) gelijk en 2) een goede reden om naar onze avonden te komen. We leggen het daar met plezier helder en kort uit.

Het verloop van een AP-debat

Brits Parlementair

Bij Brits Parlementair (BP) doen vier teams van twee sprekers mee. Twee teams zijn voor en – je raad het niet – twee teams zijn tegen. Aan het einde van het debat wint één team. Dat betekent dat debaters niet alleen goede argumenten moeten hebben, maar ook zich duidelijk moeten onderscheiden van het andere team aan hun kant.

De eerste vier speeches gaan net zoals bij AP; twee teams van twee sprekers wisselen hun argumenten uit. Daarna begint het feest, want we zijn aangekomen bij de tweede helft. Zij moeten een “extensie” geven, wat betekent dat ze andere argumenten moeten gebruiken.

Voorbeeldje? Voorbeeldje! Stel de stelling is “De doodstraf moet worden ingevoerd”. Het eerste team van de tegenstanders kan dan uitleggen dat er vaak onschuldige mensen dood gaan. Het tweede team moet zich daarvan onderscheiden en gebruikt dus andere argumentatie, namelijk dat het moreel verwerpelijk is om mensen dood te maken.

Ook voor BP heeft de debatbond een bijzonder aantrekkelijk reglement gemaakt. Een veel beter idee is langskomen op de avond, dan leggen we het uit en kan je het uitproberen.

Overige vormen

Zoveel mensen, zoveel wensen. Er zijn genoeg variaties in debatten die men doet. Hier een aantal vormen die je bij Bonaparte ziet langskomen:

Eloquentia: De debatvormen gericht op het aantrekkelijk spreken. Geef je speech met humor en emotie. Gebruik retorische trucs. Kortom, een geweldig format. De precieze regels verschillen nog wel eens, dit waren de regels voor het NK eloquentia in 2019.

Lagerhuis: De teams zijn hier een stuk groter, tot wel 20 per kant. Als je iets wil zeggen sta je op van je stoel en hoop je op een beurt. Dan mag je in ongeveer 20 seconden een statement maken. Erg goed als afsluiter van de avond!

WSDC: Dit is het format wat wordt gebruikt voor de wereldkampioenschappen voor scholieren. Het lijkt veel op AP, maar met meer speeches en meer sprekers per team.

Het verloop van een BP-debat