Intro

Over Bonaparte

De Amsterdamse Studenten Debatvereniging Bonaparte is opgericht in 1998. Sindsdien is Bonaparte uitgegroeid tot de beste debatvereniging van Nederland. Bonaparte is een levendige vereniging, waarin ieder lid zelf bepaalt wat hij uit zijn lidmaatschap haalt. Sommige leden komen vooral om te debatteren, anderen juist voor de gezelligheid. We kennen geen ontgroening, opkomstplicht, jaarclubs of disputen, maar wel commissies waarin je snel actief kunt worden. Het maakt ons niet uit welke studie je doet, met welke politieke partij je je identificeert en of je een bachelor of master student bent, we leren je graag kennen! Er worden door het jaar heen veel activiteiten georganiseerd, zoals feesten, etentjes, filmavonden, een gala en verschillende debattoernooien. Bij Bonaparte krijg je de kans om zowel de geest te scherpen als te genieten van het studentenleven!

Iedere dinsdagavond starten we om 19:30, in een van onze twee locaties. Er worden meerdere debatten gehouden over uiteenlopende onderwerpen. Tussendoor wordt er gedronken aan de bar. Uiteindelijk sluiten we de avond altijd af in de kroeg. Als je langs wilt komen dan ben je van harte welkom, je kunt dit eventueel vooraf bij onze secretaris melden (info@asdvbonaparte.nl).

Op de dinsdagavond is er eveneens de mogelijkheid voor deelnemers om hun debatvaardigheden te verbeteren. Ervaren trainers verzorgen op deze avonden zowel inhoudelijke cursussen als trainingen om verschillende debatvaardigheden te verbeteren. Deelnemers krijgen op deze avonden ook veel gelegenheid om te oefenen. De combinatie van de dinsdag- en de donderdagavond zorgt ervoor dat beginners hun debatvaardigheden in korte tijd sterk kunnen verbeteren. En deze formule blijkt succesvol, want Bonaparte timmert op nationaal en internationaal niveau flink aan de weg. Bonapartianen scoren regelmatig goed op zowel nationale als internationale toernooien. Bovendien is Bonaparte verantwoordelijk voor de organisatie van één van de grootste nationale debattoernooien van Nederland.

Debatteren

Een debatteam bestaat doorgaans uit twee personen. De debatleider maakt de stelling bekend. Deze is doorgaans gebaseerd op een maatschappelijke kwestie zoals de legalisering van drugs of het verplicht stellen van orgaandonatie. De debatleider geeft aan of jouw team voor- of tegenstander is van de stelling. Vervolgens krijgen de teams een kwartier voorbereidingstijd en dan kan het debat beginnen! Bij het debat is een jury aanwezig. Deze geeft na afloop aan welk team gewonnen heeft en waarom.

Kom langs!

Ben je benieuwd geworden naar onze vereniging? Lijkt het je wat om te leren debatteren? Lijkt het je leuk om te discussiëren met mensen van allerlei verschillende studierichtingen? Wil je de welsprekendste mensen in Amsterdam leren kennen? Dan ben je van harte welkom! Iedere dinsdagavond starten we vanaf 19:30 uur in een van onze twee locaties. De locaties zijn Sociëteit Pylades op de Leidsegracht 108 en De Meevaart (Balistraat 48A). Check de website en social media om te zien waar we deze week zijn. Je kunt altijd langskomen om de sfeer te proeven en kennis te maken met onze leden. Eventueel kan je het van tevoren doorgeven bij de secretaris via info@asdvbonaparte.nl.

Word lid!

Lid zijn van Bonaparte betekent veel debatteren. Dit kan zowel los uit de pols zijn met een drankje erbij, of in teams op nationale en internationale debattoernooien. Je krijgt bij Bonaparte de kans om je te verdiepen in maatschappelijke en filosofische thema’s én om te genieten van de geneugten des studentenlevens. Je kunt gedurende het hele jaar lid worden. Als lid ben je welkom op de dinsdagavond, de donderdagavond en bij tal van sociale activiteiten. Ook kun je via Bonaparte meedoen aan allerlei toernooien in het binnenland en buitenland. Daarnaast ontvang je vijf maal per jaar ons verenigingsblad, de Redenaar. Hierin laten leden hun licht schijnen over maatschappelijk onderwerpen, staan de nieuwste verenigingsroddels en worden tal van onderwerpen besproken die een Amsterdamse student aangaat. Het lidmaatschap kost € 45,- per jaar. Hierbij zijn zowel de beginnerscursussen in debatteren, als de dinsdagavond cursussen inbegrepen. Wil je lid worden, mail dan de secretaris (secretaris@asdvbonaparte.nl).

Doe mee aan de beginnerscursus!

Alle eerstejaarsleden kunnen in oktober of in februari gratis deelnemen aan de beginnerscursussen. In deze cursussen zullen de kunst van het overtuigen van het publiek en de regels van het debatteren centraal staan. Je zult strategieën leren waarmee je jezelf goed kunt voorbereiden op een speech, een juiste structuur kunt hanteren en een overtuigende argumentatiewijze voor een betoog aan kunt houden. Eveneens wordt er aandacht besteed aan lichaamstaal en stemgebruik. Door actief deel te nemen aan het debat, goed te luisteren naar de argumenten van je tegenstanders en achteraf naar de kritiek van de toehoorders, leer je ad rem kennis toe te passen en conceptueel te denken. Deze vaardigheden — analyseren, structureren, presenteren — komen niet alleen van pas in een debat, maar ook tijdens je studie en werk. Leren debatteren zal je de rest van je leven een voordeel opleveren bij het geven van een presentatie, het wegnemen van weerstand en het duidelijk overbrengen van je ideeën en voorstellen. De eerstkomende beginnerscursus is in oktober. Ben je nog geen lid, maar wil je wel graag mee doen met de beginnerscursus? Mail dan van tevoren even naar secretaris@asdvbonaparte.nl.

Cursussen

Bent u op zoek naar een presentatie- of debatcursus voor uw bedrijf, school of vereniging? Bezoek dan onze cursuswebsite!

Cursussen voor leden

Als lid van Bonaparte bieden we je zo veel mogelijk cursussen aan, zodat je goed leert debatteren. Daarnaast is er op onze gewone avonden en in deze cursussen heel veel gelegenheid om te oefenen met verschillende vaardigheden die relevant zijn voor spreken in het openbaar.

Beginnerscursus

De beginnerscursus wordt 2 keer per jaar gegeven, in oktober en in februari. Deze vierdelige cursusreeks is voor alle nieuwe leden van Bonaparte. Er wordt voor deze cursussen dan ook geen debatervaring verondersteld. Samen met andere nieuwe leden leer je in de cursussen presenteren, argumenteren, structureren en debatteren: de beginselen van de debatsport. Ook leren deze cursussen je vaardigheden om beter te kunnen spreken in het openbaar en helpen ze bij het herkennen van argumentatiestructuren. Vrijwel alle leden zijn hun lidmaatschap begonnen met de beginnerscursus omdat het een heel nuttige en toegankelijke cursus is. Na 4 weken de beginnerscursus gevolgd te hebben wordt deze introductieperiode afgesloten met een beginnerstoernooi.

De École Bonaparte Supérieure cursussen

Als je eenmaal de beginnerscursus hebt gevolgd en je wilt je inhoudelijke kennis over debatteren uitbreiden, dan is EBS voor leden een goede en effectieve manier om dit te doen. Eens per maand wordt er op donderdagavond een EBS cursus gegeven. Tijdens de cursus verdiep je je in een bepaald onderwerp binnen het debatteren, bijvoorbeeld medisch-ethische stellingen of internationale betrekkingen. Ook zijn er cursussen gericht op specifieke vaardigheden, bijvoorbeeld samenvatten of weerleggen. Omdat deze cursussen enkel voor leden zijn worden de onderwerpen van de cursussen via de Facebookpagina, de ledenmail en op de avond bekend gemaakt.

De Delacroix-cursussen

Naast debatinhoudelijke cursussen zijn er ook eens per maand cursussen gericht op spreekvaardigheid. Deze cursussen kunnen bijvoorbeeld gaan over retorische trucs voor in speeches en omgaan met zenuwen tijdens openbaar spreken. Daarnaast gaan we langs bij dominees, radiomakers en acteurs om te zien hoe zij openbaar spreken gebruiken in hun werk.

Contact

Onze debat- en borrelavonden zijn elke dinsdag vanaf 19:30 in een van onze twee locaties. De locaties zijn Sociëteit Pylades op de Leidsegracht 108 en De Meevaart (Balistraat 48A). Check de website op welke locatie we deze week debatteren. Wil je een keer langskomen, of heb je nog vragen? Mail dan naar info@asdvbonaparte.nl

    Kijk op onze Facebookpagina voor het laatste nieuws:
  • Facebook

___

Although we haven't made our entire site bilingual, we would like to inform every non-Dutch speaker of the possibilities to join Bonaparte. We are the Amsterdam Student Debating Society, and every Tuesday we meet up to have debates, discussion around the bar and drink some beers. Moreover, we organize social events and workshops on debating and public speaking. We also visit debating tournaments within the Netherlands and throughout Europe.

International students are encouraged (by us) to join Bonaparte. We try to do English debates every week and there are more than enough tournaments in English. Traditionally though, we have a lot of Dutch members and therefore some stuff will be in Dutch, like most of our website. If you don't mind the small language barrier, then it can be an amazing experience. We have proof! One of the board members is English and she loves it here.

\

Liked this small promo? Come join us at a Tuesday evening at "De Meevaart" at the Balistaat 48A or at Sociëteit Pylades, located at the Leidsegracht 108. Look at the website or social media to find out where we debate that week!

If you want more information on debating or anything else, please send us a message on info@asdvbonaparte.nl. We hope to see you around!

    Kijk op onze Facebookpagina voor het laatste nieuws:
  • Facebook

___