Intro

Over Bonaparte

De Amsterdamse Studenten Debatvereniging Bonaparte is opgericht in 1998. Sindsdien is Bonaparte uitgegroeid tot de beste debatvereniging van Nederland. Bonaparte is een levendige vereniging, waarin ieder lid zelf bepaalt wat hij uit zijn lidmaatschap haalt. Sommige leden komen vooral om te debatteren, anderen juist voor de gezelligheid. We kennen geen ontgroening, opkomstplicht, jaarclubs of disputen, maar wel commissies waarin je snel actief kunt worden. Het maakt ons niet uit welke studie je doet, met welke politieke partij je je identificeert en of je een bachelor of master student bent, we leren je graag kennen! Er worden door het jaar heen veel activiteiten georganiseerd, zoals feesten, etentjes, filmavonden, een gala en verschillende debattoernooien. Bij Bonaparte krijg je de kans om zowel de geest te scherpen als te genieten van het studentenleven!

Iedere donderdagavond starten we om 20:00 uur in Het Gespuis, Spuistraat 47A-1. Er worden meerdere debatten gehouden over uiteenlopende onderwerpen. Tussendoor wordt er gedronken aan de bar. Uiteindelijk sluiten we de avond altijd af in de kroeg. Als je langs wilt komen dan ben je van harte welkom, je kunt dit eventueel vooraf bij onze secretaris melden (info@asdvbonaparte.nl).

Op de dinsdagavond is er eveneens de mogelijkheid voor deelnemers om hun debatvaardigheden te verbeteren. Ervaren trainers verzorgen op deze avonden zowel inhoudelijke cursussen als trainingen om verschillende debatvaardigheden te verbeteren. Deelnemers krijgen op deze avonden ook veel gelegenheid om te oefenen. De combinatie van de dinsdag- en de donderdagavond zorgt ervoor dat beginners hun debatvaardigheden in korte tijd sterk kunnen verbeteren. En deze formule blijkt succesvol, want Bonaparte timmert op nationaal en internationaal niveau flink aan de weg. Bonapartianen scoren regelmatig goed op zowel nationale als internationale toernooien. Bovendien is Bonaparte verantwoordelijk voor de organisatie van één van de grootste nationale debattoernooien van Nederland.

Debatteren

Een debatteam bestaat doorgaans uit twee personen. De debatleider maakt de stelling bekend. Deze is doorgaans gebaseerd op een maatschappelijke kwestie zoals de legalisering van drugs of het verplicht stellen van orgaandonatie. De debatleider geeft aan of jouw team voor- of tegenstander is van de stelling. Vervolgens krijgen de teams een kwartier voorbereidingstijd en dan kan het debat beginnen! Bij het debat is een jury aanwezig. Deze geeft na afloop aan welk team gewonnen heeft en waarom.

Kom langs!

Ben je benieuwd geworden naar onze vereniging? Lijkt het je wat om te leren debatteren? Lijkt het je leuk om te discussiëren met mensen van allerlei verschillende studierichtingen? Wil je de welsprekendste mensen in Amsterdam leren kennen? Dan ben je van harte welkom! Iedere donderdagavond starten we om 20:00 uur in Het Gespuis, Spuistraat 47A-1. Je kunt altijd langskomen om de sfeer te proeven en kennis te maken met onze leden. Eventueel kan je het van tevoren doorgeven bij de secretaris via info@asdvbonaparte.nl.

Word lid!

Lid zijn van Bonaparte betekent veel debatteren. Dit kan zowel los uit de pols zijn met een drankje erbij, of in teams op nationale en internationale debattoernooien. Je krijgt bij Bonaparte de kans om je te verdiepen in maatschappelijke en filosofische thema’s én om te genieten van de geneugten des studentenlevens. Je kunt gedurende het hele jaar lid worden. Als lid ben je welkom op de dinsdagavond, de donderdagavond en bij tal van sociale activiteiten. Ook kun je via Bonaparte meedoen aan allerlei toernooien in het binnenland en buitenland. Daarnaast ontvang je vijf maal per jaar ons verenigingsblad, de Redenaar. Hierin laten leden hun licht schijnen over maatschappelijk onderwerpen, staan de nieuwste verenigingsroddels en worden tal van onderwerpen besproken die een Amsterdamse student aangaat. Het lidmaatschap kost € 45,- per jaar. Hierbij zijn zowel de beginnerscursussen in debatteren, als de dinsdagavond cursussen inbegrepen. Wil je lid worden, mail dan de secretaris (secretaris@asdvbonaparte.nl).

Doe mee aan de beginnerscursus!

Alle eerstejaarsleden kunnen in oktober of in februari gratis deelnemen aan de beginnerscursussen. In deze cursussen zullen de kunst van het overtuigen van het publiek en de regels van het debatteren centraal staan. Je zult strategieën leren waarmee je jezelf goed kunt voorbereiden op een speech, een juiste structuur kunt hanteren en een overtuigende argumentatiewijze voor een betoog aan kunt houden. Eveneens wordt er aandacht besteed aan lichaamstaal en stemgebruik. Door actief deel te nemen aan het debat, goed te luisteren naar de argumenten van je tegenstanders en achteraf naar de kritiek van de toehoorders, leer je ad rem kennis toe te passen en conceptueel te denken. Deze vaardigheden — analyseren, structureren, presenteren — komen niet alleen van pas in een debat, maar ook tijdens je studie en werk. Leren debatteren zal je de rest van je leven een voordeel opleveren bij het geven van een presentatie, het wegnemen van weerstand en het duidelijk overbrengen van je ideeën en voorstellen. De eerstkomende beginnerscursus is in oktober. Ben je nog geen lid, maar wil je wel graag mee doen met de beginnerscursus? Mail dan van tevoren even naar secretaris@asdvbonaparte.nl.

Cursussen

Bent u op zoek naar een presentatie- of debatcursus voor uw bedrijf, school of vereniging? Bezoek dan onze cursuswebsite!

Cursussen voor leden

Als lid van Bonaparte bieden we je zo veel mogelijk cursussen aan, zodat je goed leert debatteren. Daarnaast is er op onze gewone avonden en in deze cursussen heel veel gelegenheid om te oefenen met verschillende vaardigheden die relevant zijn voor spreken in het openbaar.

Beginnerscursus

De beginnerscursus wordt 2 keer per jaar gegeven, in oktober en in februari. Deze 4-delige cursusreeks is voor alle nieuwe leden van Bonaparte. Er wordt voor deze cursussen dan ook geen debatervaring verondersteld. Samen met andere nieuwe leden leer je in de cursussen presenteren, argumenteren, structureren en debatteren: de beginselen van de debatsport. Ook leren deze cursussen je vaardigheden om beter te kunnen spreken in het openbaar en helpen ze bij het herkennen van argumentatiestructuren. Vrijwel alle leden zijn hun lidmaatschap begonnen met de beginnerscursus omdat het een heel nuttige en toegankelijke cursus is. Na 4 weken de beginnerscursus gevolgd te hebben wordt deze introductieperiode afgesloten met een beginnerstoernooi.

EBS

Als je eenmaal de beginnerscursus hebt gevolgd en je wilt je inhoudelijke kennis over debatteren uitbreiden, dan is EBS voor leden een goede en effectieve manier om dit te doen. Eens in de twee weken wordt er op donderdagavond een EBS cursus gegeven. Tijdens de cursus verdiep je je in een bepaald onderwerp binnen het debatteren, bijvoorbeeld medisch-ethische stellingen of internationale betrekkingen. Ook zijn er cursussen gericht op specifieke vaardigheden, bijvoorbeeld samenvatten of weerleggen. Omdat deze cursussen enkel voor leden zijn worden de onderwerpen van de cursussen via de Facebookpagina, de ledenmail en op de avond bekend gemaakt.

Contact

Onze debat- en borrelavonden zijn elke donderdag vanaf acht uur in Het Gespuis (Spuistraat 47A). Wil je een keer langskomen, of heb je nog vragen? Mail dan naar info@asdvbonaparte.nl

  Kijk op onze Facebookpagina voor het laatste nieuws:
 • Facebook

___

Elements

Text

This is bold and this is strong. This is italic and this is emphasized. This is superscript text and this is subscript text. This is underlined and this is code: for (;;) { ... }. Finally, this is a link.


Heading Level 2

Heading Level 3

Heading Level 4

Heading Level 5
Heading Level 6

Blockquote

Fringilla nisl. Donec accumsan interdum nisi, quis tincidunt felis sagittis eget tempus euismod. Vestibulum ante ipsum primis in faucibus vestibulum. Blandit adipiscing eu felis iaculis volutpat ac adipiscing accumsan faucibus. Vestibulum ante ipsum primis in faucibus lorem ipsum dolor sit amet nullam adipiscing eu felis.

Preformatted

i = 0;

while (!deck.isInOrder()) {
  print 'Iteration ' + i;
  deck.shuffle();
  i++;
}

print 'It took ' + i + ' iterations to sort the deck.';

Lists

Unordered

 • Dolor pulvinar etiam.
 • Sagittis adipiscing.
 • Felis enim feugiat.

Alternate

 • Dolor pulvinar etiam.
 • Sagittis adipiscing.
 • Felis enim feugiat.

Ordered

 1. Dolor pulvinar etiam.
 2. Etiam vel felis viverra.
 3. Felis enim feugiat.
 4. Dolor pulvinar etiam.
 5. Etiam vel felis lorem.
 6. Felis enim et feugiat.

Icons

Actions

Table

Default

Name Description Price
Item One Ante turpis integer aliquet porttitor. 29.99
Item Two Vis ac commodo adipiscing arcu aliquet. 19.99
Item Three Morbi faucibus arcu accumsan lorem. 29.99
Item Four Vitae integer tempus condimentum. 19.99
Item Five Ante turpis integer aliquet porttitor. 29.99
100.00

Alternate

Name Description Price
Item One Ante turpis integer aliquet porttitor. 29.99
Item Two Vis ac commodo adipiscing arcu aliquet. 19.99
Item Three Morbi faucibus arcu accumsan lorem. 29.99
Item Four Vitae integer tempus condimentum. 19.99
Item Five Ante turpis integer aliquet porttitor. 29.99
100.00

Buttons

 • Disabled
 • Disabled

Form