TOERNOOIEN

Debatteren is een “sport” en dat betekent dat er ook genoeg competities zijn om aan deel te nemen. Je leert veel tijdens een toernooi, omdat je feedback meteen in de praktijk kan brengen. Ook zijn de juryleden vaak van hoge kwaliteit. Daarnaast zijn toernooien leuk omdat je de competitie aan kan gaan met andere debaters en verenigingen. Je kan al meedoen als je de beginnerscursus hebt gedaan!

Externe toernooien

Elke debatvereniging organiseert wel één of meerdere debattoernooien. In het weekend gaan we als Bonaparte met een groep naar bijvoorbeeld Utrecht. Zo’n toernooi heeft een stuk of vijf voorrondes, waarbij je wordt ingedeeld aan de hand van hoe goed je het doet. Win je de eerste twee debatten, dan moet je tegen andere teams die twee keer hebben gewonnen. Aan het einde van het toernooi gaan de beste teams door naar de finale die voor publiek gehouden wordt.

De toernooien zijn niet alleen in Nederland, maar door de wereld heen. Onze beste debaters doen dit jaar mee aan het EK (Athene) en het WK (Bangkok). Aan alle andere buitenlandse toernooien kan je zonder selectie meedoen. Als je tijd en geld hebt, kan je dus elk weekend in het buitenland zitten!

Open toernooien van Bonaparte

Ook Bonaparte organiseert toernooien waar andere debaters heen komen. Bonapartianen mogen zelf niet meedoen, maar wel jureren en helpen met de organisatie. De grootste twee toernooien die we organiseren zijn het Bonapartiaans Debattoernooi (BDT) en the Amsterdam Open.

Bij beide toernooien komen tussen de 50 en 150 mensen naar Amsterdam toe. Het BDT duurt een dag, heeft Nederlands als voertaal en Amerikaans Parlementair als format. Amsterdam Open is een internationaal toernooi en heeft daarom Engels als voertaal. Het duurt twee dagen en heeft als format Brits Parlementair.

Ons derde kleine toernooi is het NK Eloquentia, waarbij we vooral kijken naar hoe je mooi en overtuigend kan speechen. Het is een mooie afwisseling op de andere formats en zorgt voor een waar publieksspektakel!

Interne toernooien

Ook intern hebben we toernooien, maar die zijn meer voor de lol dan voor de eeuwige roem. Het wisselt van jaar tot jaar wat de precieze invulling is maar meestal hebben we de volgende drie toernooien:

  • Eerstejaarstoernooi
  • Vrienden- en familietoernooi
  • Intern toernooi